Почистване и смяна на вентилатор HP DV5-1131EN

В сервиза ни пристигна лаптоп HP Pavilion DV5-1131EN за почистване. Оплакването бе, че прегрява и вентилатора шуми прекалено много. Лаптопа не е отварян преди това. Включихме го да чуем звука от вентилатора. Такъв звук се получава когато се износи вентилатора и се увеличи луфта между оста и лагерите. Оправя се единствено със смяната на нов вентилатор.

Разглобяване на HP Pavilion DV5-1131EN

Разглобяването започва със сваляне на батерията и отвиване на всички винтове на долния корпус. Свалят се капаците на паметта,хард диска и батерията за биоса.
Демонтира се харда и WiFi картата. Лаптопа се обръща и сваляме капака на поуер бутона като се има предвид, че има два лентови кабела, минаващи под клавиатурата. Отвиват се винтовете на клавиатурата и се откача лентовият кабел. След сваляне на клавиатурата можем да освободим и лентовите кабели на поуер бутона.
Разкачат се и се свалят говорителите. Следва демонтиране на дисплея като първо се разкачи LCD кабела и се извадят антенките за WiFi, a после се
отвият държащите го винтове. Развиват се болчетата под клавиатурата и се сваля горния корпус като преди това се освободят лентовите кабелчета. Премахваме всички останали кабелчета от дънната платка и отвиваме придържащия винт. Дънната платка се сваля от долния корпус, след което се сваля и термалния модул заедно с вентилатора.

Почистване на охладителния модул и поставяне на термо паста

Термалният модул се продухва със сгъстен въздух, а вентилатора се заменя с нов. Почистват се остатъците от старата термална паста на процесора, видео чипа и термалния модул. Нанася се нова термо паста върху процесора и видео чипа и сме готови за сглобяване на лаптопа по обратния ред.

Може да купите вентилатор за HP DV5-1000 от нашия онлайн магазин. Трябва да знаете, че има няколко разновидности в зависимост от процесора и видео картата.

2 коментара за “Почистване и смяна на вентилатор HP DV5-1131EN

  1. Златко

    Имам такъв лаптоп DV5 с АМД процесор венилатора много бръмчи, колко ще струва да го ремонтираме?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.