Избор на матрица за лаптоп

части за лаптоп dellКогато избираме какъв лаптоп да си купим, съществуват множество критерии, по които да оценим машината, но дисплея е сред най-важните.В зависимост от потребителските нужди и бюджет съществуват множество решения, в които може да се изгубите, ако не знаете какво търсите. Именно заради това в тази статия ще разгледаме ключовите фактори, при избор на матрица за лаптоп.

Характеристики:

Има няколко фактура, които трябва да се вземат под внимание, преди закупуването на дисплей. Потребителя трябва да определи  размера, резолюцията и функциите, за да прецени, кой ще е най-удачния избор, удовлетворяващ напълно нуждите му.

Размер:

Размера на матрицата се мери в инчове.Това е диагоналното разстояние от горния десен ъгъл до долния ляв. Ако продукта е маркиран като 15.4, това означава че разстоянието от долния до горния ъгъл е 15.4 инча. Стандартните матрици започват от 14.1 до 15.4 инча.14-ките се купуват предимно от хора, които пътуват много и се нуждаят от лесно преносим лаптоп.15-ките най-често заменят настолния компютър, като същевременно са удобни за пренасяне в градинката пред вкъщи. Съществуват  17 инчови, които се използват главно като настолен, поради ниската си портативност.

Резолюция:

Резолюцията се отнася за броя пиксели върху екрана. Той се характеризира от две числа, първото показва броя пиксели по широчина, а вторият по дължина. С тези числа, също се показва и aspect ratio. Ако лаптопа има резолюция от 1024×768, то aspect ratio е 4:3. Това означава, че за 4-ри пиксела широчина се отнасят 3 пиксела дължина. Производителите предоставят продуктите си със следните абревиатури :

Абревиатура

Резолюция

Aspect Ratio

XGA 1024×768 4:3
SXGA 1280×1024 5:4
SXGA+ 1400×1050 4:3
UXGA 1600×1200 4:3

Widescreens имат различна резолюция, абревиатура и aspect ratio

Абревиатура

Резолюция

Aspect Ratio

WXGA 1280×768 5:3
WXGA 1280×800 8:5 or 16:10
WXGA+ 1440×900 8:5 or 16:10
WSXGA+ 1680×1050 8:5 or 16:10
WUXGA 1920×1200 8:5 or 16:10

Widescreen обикновено се характеризира с Aspect Ratio 16:10. Лаптопите имат опция за промяна на резолюцията, но картината е перфектна единствено при стойностите по подразбиране, които са както следва : От 10 до 13 инча – 1280×800; от 15 до 17 – 1440×900. Потребителите търсещи максимални детайли при 17 инчови монитори, трябва да използват резолюция от 1920×1200.

Widescreen срещу нормална матрица:

Повечето лаптопи използват Widescreen. Рядко се срещат лаптопи със стандартни размери на екрана. Все пак двата вида имат своите предимства и недостатъци:

Дисплей

Предимства

Недостатъци

Widescreen Добра е за гледане на филми, гейминг; Показва 25 % повече от стандартната. Опция за high-definition По-малко вертикално място и по-малко пиксели.
Стандартна Повече пиксели; Идеална за четене от монитора. По малко хоризонтално място, създаващо неудобство при гейминг; Невъзможност за пускане на видеа 16:9

Матова срещу Гланцирана:

Всички лаптопи притежават матова или гланцирана повърхност на дисплея. Двата вида дисплеи, предлагат различно качество на картината. Трябва да се вземе под внимание обстановката, в която ще работи лаптопа.

Вид матрица

Предимства

Недостатъци

Гланцирана Висок контраст, удобство при гейминг и гледане на филми. Неподходяща за работа при силна светлина с/у екрана. Забелязват се отпечатъци от пръсти и т.н
Матова Без отблясъци и отражения.Спокойно използване при четене, дори при силна светлина. По-нисък контаст и ъгъл на видимост.

Как да изберем най-подходящата матрицата:

В зависимост от нуждите ви, разгледайте различните характеристики, предимства и недостатъци. Например, потребител, който ще използва лаптопа си за гледане на филми, се нуждае от различна матрица от потребител, който главно ще браузва в интернет. За сърфиране в нета може да си вземете почти всякакъв вид екран, но имайте предвид, че при висока резолюция текста се смалява, съответно се чете по-трудно. За геймърите препоръчваме widescreen. Повечето игри имат опция за пускане в такъв режим. Знайте, че минималния contrast ratio трябва да бъде 200:1. Размера на екрана е минимум 15 инча, като ви препоръчваме 17 инчовите. За феновете на филмите отново е подходяща widescreen матрицата, но с гланцова повърхност, заради високия контраст и наситеност на цветовете.

Смяна на матрица:

При повреда на екрана се обърнете към професионалисти, за смяната му. Нашата фирма предлага богато разнообразие от матрици. Единственото нещо, което трябва да направите е да се свържете с нас по телефона или live чата, където да ни посочите марката и модела на лаптопа. Ние знаем точно от какво се нуждаете и как да го поставим в кратки срокове. Ако притежавате уменията, да се справите сами, разгледайте нашия онлайн магазин за матрици.

Един коментар з “Избор на матрица за лаптоп

  1. Pingback: Премахване отблясъците по екрана - Части за лаптопи блог

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *