Пасивна и активна матрица за лаптоп

матрица за лаптоп  „Активната матрица“ е технология използвана в течно кристалния плосък дисплей на монитори за лаптопи. Тази технология предлага по-детайлно изображение в по-широк диапазон на видимост от старата „пасивна матрица“. Производителите на лаптопи предпочитат новата технология, наричана още дисплей с течни кристали , заради високото качество на изображението, огромната гама от цветове и ниското тегло. Този вид матрици намира приложение в портативните устройства, поради ниската консумация на електричество.

Съществуват два вида дисплеи : активни и пасивни. Пасивният е простичка, стара технология,  с време на реакция (responsive time) много по-бавно от активния. Поради начина по-който се предава сигнала в пасивната матрица, контрола на напрежението е непрецизен. Това създава размито изображение със забележим липса на контраст.

TFT-тата (thin film transistor)  са изградени от миниатюрни кондензатори и превключващи транзистори, които са по-динамични от интегралните схеми използвани в пасивните дисплеи. Тази технология позволява по-прецизен контрол на волтажа използван в този вид матрици. По този начин се позволява на пикселите (малките точици на екрана), които имат заряд за създаване на изображение, да пропускат по-малко светлина, за да създадат по-контрастно изображение. Заедно с по-бързото време за реакция, активните матрици притежават по-детайлни изображения и по-динамична картина, защото имат по-бърз refresh rate(брой изображения в секунда) от пасивните матрици.

Можете да забележите разликата между двете технологии, при местене на курсора върху екрана. При пасивките се забелязва „влачене“ и двойна картина. В наши дни TFT-тата са основния компонент за създаване на дисплеи.

Можете да поръчате качествена матрица от нашия онлайн магазин ScreenBG на изгодна цена. Ако пък не можете да я поставите, заповядайте на място, където нашите служители ще ви помогнат.