Определяне на модела дисплей за лаптоп

За да сте сигурни в съвместимостта на даден дисплей е нужно да знаете размера ( пр. 15.6 инча), резолюцията, вида на подсветката (LED или CCFL). Някои модели лаптопи се предлагат в различни размери на екрана, резолюция и подсветка. Например Dell M1330 може да има LED или CCFL. Lenovo ThinkPad T60 е произведен с размери на матрицата 15.4 инча и 14.1 инча. Тези дисплеи не са взаимозаменяеми ! Macbook Pro 15.4 се произвежда с различни резолюции и отново не всички дисплеи са взаимозаменяеми. Преди поръчка се уверете че размера, резолюцията и вида подсветка на сегашната ви матрица отговарят на тази от описанието на продукта !

Определяне на резолюцията за работещ лаптоп :

– За Windows XP, Windows 2000, Windows ME, Windows 98: Десен бутон на десктопа -> Properties -> след това в Display Properties отидете на Settings
– за Windows Vista,Windows 7/8: десен бутон на десктопа -> Personalize -> Graphics Options

Ако лаптопа не работи ви препоръчваме да извадите матрицата. На гърба ще намерите точния модел. С малко търсене в гугъл ще откриете нужната ви информация. За хора нямащи уменията да извадят дисплея, можете да откриете спецификациите на сайта на производителя, използвайки серийния номер на лаптопа.

Определяне модела дисплей за работещ лаптоп (имате възможност да получаваме картина от матрицата):

– Най-лесния начин е чрез софтуер наречен Everest. Инсталацията е стандартна. При отваряне на програмата от секцията Меню отидете на Дисплей -> Монитор

EverestОт секцията в дясно ще разберете модела (в нашия случай B156XW04 V0), производител (AUO)

Определяне на вида подсветка :

Всички съвременни лаптопи използват LCD дисплеи. За да работят, е нужна подсветка CCFL или LED. При избора на дисплей е задължително вида подсветка да съвпада със старата ви матрица !

Съществуват два вида подсветки при LCD матриците :

1 – CCFL

a – CCFL с една лампа

b – CCFL с две лампи

2 – LED

CCFL с 1 лапма

CCFL с 1 лампа

LED

LED

CCFL с 2 лампи

CCFL с 2 лампи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *