Вентилатори за лаптопи

вентилатор за лаптопЕдин от основните проблеми на лаптопите е охлаждането. Малкото пространство в корпуса налага компактно разположение на компонентите. За правилното им функциониране е нужно стабилно охлаждане, което осигуряват различните вентилатори за лаптопи. С течение на времето, компютъра започва да се пълни с прах. Температурата в системата се покачва, нивото на шум също. Под риск от прегряване са процесора, видео картата и дънната платка. Лаптопа започва да работи значително по-бавно и дори се самоизключва(при по-добрите модели). Не чакайте прекалено дълго!  За да избегнете скъпо струващ ремонт трябва да се вземат мерки.

Как да изчистим вентилаторите? Всичко, което ще ви трябва е отверка и флакон със сгъстен въздух или въздушен компресор. Изключете лаптопа и премахнете батерията. От външната страна, при отвора за охлаждане, трябва да има панел за достъп до дъното. Развийте и премахнете панела, под който ще видите всички налични вентилатори. Време е да започнем с почистването. Препоръчвам ви да го направите отвън на открито, защото както ще забележите частите са като магнит за праха. Продухвайте вентилатора на къси интервали под различен ъгъл в посока на въздушния поток. Ако използвате компресор, като нас в офиса, дръжте налягането сравнително ниско. Не приближавайте струята въздух прекалено близо, защото е възможно да развалите вентилатора. Остава да сглобим всичко обратно и сме готови. Ако сте „оперирали“ правилно, системата ви трябва да работи много по-тихо и същевременно да не прегрява.

За опитен сервизен техник, почистването на вентилатор е като детска игра, но за вас може да се окаже мисията невъзможна. Препоръчвам ви, да намерите видео урок, който показва в детайли разглобяването. Ако не искате да рискувате, заповядайте в сервиза ни, където ще извършим цялостно почистване. Фирмата ни има на склад  90% от моделите вентилатори за лаптоп, предлагани в България.